luni, 25 ianuarie 2010

Functionarii publici se pregatesc sa iasa in strada

Intr-un comunicat de presa a FNSA-ului (Federatia Nationala a Sindicalistilor Administrativi) se anunta ca in data de 2 Februarie v-a avea loc un prim protest prin inceperea programului cu 2 ore mai tarziu. A doua etapa v-a avea loc pe 9 Februarie se va picheta Ministerul Administratiei si Ministerul Muncii. Greva generala si incheierea oricariei activitati incepe pe 12 Februarie si v-a avea loc pe termen nelimitat.
Aceste proteste au loc din cauza legii salarizariisi disponibilizarilor masive care se pregatesc pentru urmatoarea perioada. Este pacat ce se intampla si abia acuma pot sa spun ca am inteles sloganul PD-L-ist: "La bine si la greu". Adica acesti indivizi dupa ce ne-au vorbit numai de bine in campania electorala ne-a lasat sa simtim greul realitatii.
Intrebarea care se pune...Cine v-a iesi data viitoare in strada?

vineri, 15 ianuarie 2010

Pensionarii se pregatesc sa iasa in strada

Decizia Guvernului Boc (fara numar) de a ingheta pensiile a creat un val de nemultumire asupra pensionarilor. Astfel potrivit vicepresedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania, Ilie Gorgan v-a avea loc o o sedinta pe 21 Ianuarie a conducerii Federatiei unde se vor stabili organizarea de unele proteste impotriva Guvernului Boc-Base. "Vom stabili in cadrul sedintei actiunile ce le vom intreprinde pentru a mentine punctul de pensie la 45% din salarul mediu.si pentru mentinerea grupelor de munca I si II. Eu personal consider ca este necesar organizarea unui mare mars in Bucuresti, alaturi de salariati pentru a lupta pentru drepturile noastre".
A lui Boc (ala micu') se scoate cu o scuza clasica: Nu avem bani! Trebuie sa strangem din dinti. Domnule ex-primar al Clujului, fost-actual-premier si mare pupincurist de Basescu, iti spun ca de aproape 23 de ani strang din dinti si din curea. Da pana cand? De ce nu ati spus in campania electorala ca o sa fie tot mai rau? De ce nu ne lasati in pace si sa mergeti cu gastele la plimbarica ca odinioara?
Doimnule ex-primar al Bucurestiului, fost-actual sef de stat, si mare Zeus al PD-L-ului, de ce nu avem un plan de combatere al crizei in Romania? De ce ne-ati mintit in campania electorala ca anul acesta vom scapa de criza? De ce nu mergeti cu vaporul la plimbarica ca odinioara? Aaaa....am uitat ca nu mai e flota nicaieri!
Este neaparat sa va aduc aminte ca datoram intregul respesc acestor pensionari care au luptat pe fronturi, si care au contruit Romania postinterbelica, cu toate fabricile, orasele si drumurile pe care clasa politica le-a cam distrus in ultimi 20 de ani.Este necesar sa va aduc aminte ca acesti pensionari sunt parintii si bunicii nostri?
Pentru pensionarii din Romania....jos palaria.

marți, 5 ianuarie 2010

Sfarsit de ciclu electoral

Alegerile prezidentiale din 6 Decembrie au insemnat sfarsitul unui ciclu electoral in Romania. Acest ciclu trebuia sa inceapa undeva in luna Martie a anului 2007 cand trebuia sa aibe loc alegerile europarlamentare, insa Guvernul a hotarat amanarea lor pana in toamna. Pe 19 Aprilie, s-a votat in Parlament suspendarea lui Basescu, astfel s-a organizat un referendum national pe aceasta tema. Intrebarea la care trebuia sa raspunda alegatorul, era daca este deacord cu suspendarea lui Basescu. Astfel din cei 281.696 de alegatori prezenti la urne, 221.052 au votat cu NU, adica 78,4% dintre clujeni au sarit pentru apararea presedintelui.

Acest prin tur de alegeri au fost precum un dus rece pentru toti cei care il cotestau pe presedintele Basescu, insa nu aveam timp pentru analize amanuntite deoarece ne pregateam pentru alegerile europarlamentare.Abia pe 25 Noiembrie vom vedea ce efect a avut referendumul din luna mai. La alegerile europarlamentare, PD obtine 28% iar PSD abia 23%, iar in judetul Cluj abia am ajung la 15%. Explicatia pentru clujeni a venit repede. PSD a avut rezultate slabe pe Cluj deoarece s-a retras Vasile Puscas de pe lista candidatilor. Din pacate, dupa 2 luni se retrage Ioan Rus de la sefia PSD Cluj, si lasa acest post6 vacant intro perioada destul de dificila. La inceputul lui februarie se organizeaza conferinta judeteana a PSD Cluj, unde in prezenta lui Mircea Geoana si a altor lideri social-democratii, Vasile Dancu este ales noul presedinte a organizatiei judetene Cluj.

Urmatorul examen dificil a venit in 2008 cand pe 1 Iunie au avut loc alegerile locale.In Cluj-Napoca Emil Boc castiga din primul tur avand 76,21% din voturi, in timp ce Remus Lapusan, candidatul PSD-ului aduna doar 6,37. Pe judet, victoria este tot a PD-L-ului, deoarece Alin Paunel Tise obtine 44,13% iar social-democratul Vasile Soporan, obtine doar 15,33% din voturi. Realitatea trista, era faptul ca acum PSD-ul a ramas doar cu 3 consilieri locali in Cluj-Napoca, iar la Consiliul Judetean avem 6 reprezentati. Aceasta noua situatie duce la aparitia unui conflict puternic intre Vasile Dancu si unii lideri nationali precum Ion Iliescu, si se ajunge la dizolvarea conducerii PSD Cluj. Drept urmare in luna August Vasile Soporan obtine majoritatea voturilor pentru un mandat de presedinte la PSD Cluj.

Alegerile parlamentare care au loc pe 30 Noiembrie 2008 ne scoate putin din starea proasta in care ne aflam. PSD a reusit sa obtina majoritatea voturilor la nivel nationa, insa avea cu 3 mandate mai putine decat PD-L. Astfel la Camera Deputatilor aveam 114 de mandate in comparatie cu 115 (a PD-L-ului), iar la Senat aveam 49 de reprezentanti in comparatie cu 51 a PD-L-ului. In Cluj, PSD a reusit sa obtina 18,52% (fata de 41,7 a PD-L-ului) pentru Senat obtinand astfel 1 mandat (fata de 2 a PD-L-ului). La Camera Deputatilor, PSD a obtinut 19,6% fata de 39,81% a PD-L-ului. Deci sfarsitul anului 2008 ne gasea cu 2 deputati si un senator fata de 3 deputati si un senator cum era in 2004-2008. Noua situatie creata ne obliga sa facem o mare greseala, vom merge la guvenare alaturi de PD-L, si vom avea si un ministru delegat din partea Clujului (Vasile Puscas responsabil de relatia cu U.E).

Inceputul lui 2009 ne prinde din nou intr-o situatie neplacuta, deoarece ramenem din nou fara conducere la PSD Cluj. Acest lucru se intampla dupa ce la alegerile partial din Februarie candidatul social-democrat Pop Puscas Teodor reuseste sa obtnia doar 7% in favoarea lui Sorin Apostu care castiga din primul tur primaria cu 61% din voturi.Astfel in Aprilie este numit presedinte interimar Vasile Cuibus la organizatia judenteana. Noua echipa formata reuseste sa treaca cu bine peste alegerile europarlamentare din 7 Iunie. Astfel la nivel national PSD+PC obtine 31% iar PD-l 29,&% la nivel national.In Cluj, PD-L obtine 31.2% iar PSD 19,3%. Aceste rezultate dau multa speranta membrilor si simpatizantilor PSD, si intram in campania electorala pentru presedentia Romaniei oarecum euforici. Rezultatul il stim cu totii asa ca nu are rost sa insist pe ultimele alegeri care au pus punct acestui ciclu electoral.

Peste 2 ani jumate incepe iar un nou ciclu electoral, cand vor avea loc alegerile parlamentare. Pana atunci trebuie sa tragem linie si sa vedem exact ce schimbam si ce pastram.

Cateodata stau sa ma gandesc daca m-am nascut in locul potrivit?