vineri, 13 august 2010

Zalau vs Cluj

De aproape 3 luni m-am cam mutat acasa la Zalau din cauza noului job si consider ca sunt in stare sa fac o mica comparatie intre Zalau si Cluj-Napoca. Ei bine din punct de vedere istoric, ambele orase au aparut prin evul mediu, Zalaul e atestat pentru prima data pe 1 August 1473, ca targ . Insuji numele german inseamna "locul targului". Clujul din cate cunosc se naste prin unirea vechiului oras Napoca cu localitatea Manastur.
Geografic ambele orase sunt resedinte de judete (Salaj si Cluj) si sunt situate in zona ardeleneasca a Romaniei. Aici apar insa primele diferente, desi Zalaul are o suprafata de 90,09 km 2 iar Clujul 88,2 km 2, populatia din Zalau nu reprezinta nici macar un sfert din populatia Clujuil. Astfel in Zalau populatia se ridica pana la aproximativ 63 000 cu o densitate de 700/ Km2 iar in Cluj populatia depaseste cu putin 310 000 cu o densitate de aproximativ 1875 locuitori/Km2 . Se poate observa cu usurinta ca aglomeratia nu are termen de comparatie in cele doua cazuri, iar acest lucru il constat si eu cu placere. Structura religioasa din Zalau este asemanatoare cu cea din Cluj, fiind formata din ortodoxi (73,3 %), reformati (15,2%), catolici (4,8%) baptisti si pendicostali (5,3), iar la Cluj sunt ortodoxi (69,2 %), reformati (12,2 %), catolici (11,3%) baptisti si pendicostali (3,8 %).
Economic vorbind lucrurile sunt asemanatoare, dupa 89` multe uzine inchise iar acum in ultimi ani au aparut si investitori straini (Tenaris, Michelin sau Nokia). Noua ne place sa ne laudam cu palinca de Zalau, iar lor le place sa se laude cu varza a la Cluj.
Din punct de vedere politic lucrurile stau total diferit. Clujul este total portocaliu iar deocamdata reprezinta capitala PD-L-ului, partid care a castigat tot ce era de castigat in ultimii ani. La Zalau situatia este oarecum mai echilibrata, in sensul ca PSD, PNL si UDMR sunt aproape egali in ceea ce piveste optiunea alegatorului, astfel PSD detine functia de presedinte C.J, PNL detinte functia de primar al municipiului iar UDMR are postul de prefect al Salajului. PD-L a reusit sa casrige doar alegerile europarlamentare din 2009. Punand in balanta toate aceste lucruri,tot nu mi-am dat seama unde ma integrez mai ok. Concluzia e simplista....Nu conteaza unde esti, conteaza cu cine esti!