vineri, 22 aprilie 2011

Salajul politic in trecut si in prezent

In decursul istoriei, Salajul a fost o sursa de mari politicieni care au reusit sa se impuna la cel mai mare nivel si sa ajunga in cele din urma la conducerea tarii. Primul exemplu care imi vine acum in minte ar fi Simion Barnutiu, care s-a nascut la 21 iulie 1808 in comuna Bocsa din judetul nostru. Acesta a activat ca istoric, filosof, profesor universitar si om politic, fiind unul dintre "capii" miscarii revolutionare de la 1848.

Alt peronaj la fel de celebru ar fi Iuliu Maniu, cel care a condus Partidul National Romanesc din Transilvania, devenit ulterior Partidul National Taranesc. El s-a nascut pe 8 Ianuarie 1873 in comuna Badacin care pe aceea vreme apartinea de Salaj. Importanta lui Iuliu Maniu in politica este aceea ca a pus umarul serios la marea unire de la 1 Decembrie 1918 dintre Transilvania si vechiul regat.

Intre 1937 - 1940, Iuliu Maniu l-a avut secretar personal pe Corneliu Coposu, un alt concitadin devenit un om politic important al Romaniei post-decembrieste. El s-a nascut pe 20 mai 1914, in comuna Bobota, fiind cel care in 1990 a infintat PNTCD-ul (Partidul National Taranesc Crestin Democrat) , urmannd sa activeze in parlamentul Romaniei in functia de senator fiind liderul opozitiei de la aceea vreme. Pe 6 Octombrie este numit Ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta dinstinctie acordata de Franta pentru cetatenii straini. Cei 2 au lasat in urma lor nu doar strazi sau scoli care sa le poarta numele, ci fapte care ne fac sa fim mandri ca suntem ardeleni, si ca s-a putut schimba ceva in istorie prin "curajul de a avea curaj".

Astazi din pacate lucrurile nu stau chiar asa. Primul nume care imi vine in minte atunci cand ma gandesc la politicieni din Salaj care ajung sa conduca tara este Andreea Vass. Aceasta ocupa momentan functia de consilier personal al premierului Emil Udrea (sau Elena Boc), iar in cadrul partidului este presedinte la Organizatia de Femei din PD-L Salaj . Faptul care imi displace la este acela ca face parte dintrun guvern total incompetent, care incearca sa ne convinga ca este bine ca s-a redus venitul, ca a crescut TVA-ul si ca suntem datori-vanduti fata de FMI. Ce imi displace si mai tare la Andreea Vass este ca ne tot minte de vreo luna ca am iesit din criza. iar omul simplu nu are ce sa puna pe masa pascala.