vineri, 22 aprilie 2011

Salajul politic in trecut si in prezent

In decursul istoriei, Salajul a fost o sursa de mari politicieni care au reusit sa se impuna la cel mai mare nivel si sa ajunga in cele din urma la conducerea tarii. Primul exemplu care imi vine acum in minte ar fi Simion Barnutiu, care s-a nascut la 21 iulie 1808 in comuna Bocsa din judetul nostru. Acesta a activat ca istoric, filosof, profesor universitar si om politic, fiind unul dintre "capii" miscarii revolutionare de la 1848.

Alt peronaj la fel de celebru ar fi Iuliu Maniu, cel care a condus Partidul National Romanesc din Transilvania, devenit ulterior Partidul National Taranesc. El s-a nascut pe 8 Ianuarie 1873 in comuna Badacin care pe aceea vreme apartinea de Salaj. Importanta lui Iuliu Maniu in politica este aceea ca a pus umarul serios la marea unire de la 1 Decembrie 1918 dintre Transilvania si vechiul regat.

Intre 1937 - 1940, Iuliu Maniu l-a avut secretar personal pe Corneliu Coposu, un alt concitadin devenit un om politic important al Romaniei post-decembrieste. El s-a nascut pe 20 mai 1914, in comuna Bobota, fiind cel care in 1990 a infintat PNTCD-ul (Partidul National Taranesc Crestin Democrat) , urmannd sa activeze in parlamentul Romaniei in functia de senator fiind liderul opozitiei de la aceea vreme. Pe 6 Octombrie este numit Ofiter al Legiunii de Onoare, cea mai inalta dinstinctie acordata de Franta pentru cetatenii straini. Cei 2 au lasat in urma lor nu doar strazi sau scoli care sa le poarta numele, ci fapte care ne fac sa fim mandri ca suntem ardeleni, si ca s-a putut schimba ceva in istorie prin "curajul de a avea curaj".

Astazi din pacate lucrurile nu stau chiar asa. Primul nume care imi vine in minte atunci cand ma gandesc la politicieni din Salaj care ajung sa conduca tara este Andreea Vass. Aceasta ocupa momentan functia de consilier personal al premierului Emil Udrea (sau Elena Boc), iar in cadrul partidului este presedinte la Organizatia de Femei din PD-L Salaj . Faptul care imi displace la este acela ca face parte dintrun guvern total incompetent, care incearca sa ne convinga ca este bine ca s-a redus venitul, ca a crescut TVA-ul si ca suntem datori-vanduti fata de FMI. Ce imi displace si mai tare la Andreea Vass este ca ne tot minte de vreo luna ca am iesit din criza. iar omul simplu nu are ce sa puna pe masa pascala.

3 comentarii:

radiowhisper.com spunea...

Hristos a inviat!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Senatoru' spunea...

Adevarat a inviat!
Ma bucur ca iti place blogul meu, si te rog sa nu ai ezitarii in a-mi cere sprijinul in ceva.
Mi se pare interesanta ideea voastra si chiar sunt dispus la orice fel de colaborare.
Felicitari pentru ceea ce faceti!
Have fun,
Oros F

masajerotic Arad spunea...

felicitari pentru ceea ce faceti!

Tineretul Social-Democrat

Loading...