luni, 23 martie 2009

Lamuriri politice

Multi oameni ma intreaba la primul contact, de ce am intrat in politica? Va spun sincer ca am uitat de mult primi pasi facuti sper PSD. A fost la un moment dat luna Mai 2004, cand am intrat pentru prima data in sediul PSD Salaj. Habar n-aveam ce caut acolo, sau ce urmeaza sa fac. Am mers pentru simplul fapt ca m-a rugat un prieten sa-l ajut sa lipeasca niste afise, sau sa imparta ceva pliante. Initial m-am dus din plictiseala, dar fara sa-mi dau seama am devenit din ce in ce mai atras de viata politica. In prima seara de campanie, am avut ocazia sa stau cu fostul primar al Zalaului, Iuliu Nosa, care la aceea data era si candidat pentru aceasi functie. M-a facut sa ma simt ceva mai important pentru simplu fapt ca a avut rabdarea sa se uite la mine in ochii si sa ma intrebe despre problemele cetateanului zalauan.
Acesta a reusit sa ma convinga sa ma implic in campania electorala si chiar sa pun suflet in tot ceea ce faceam. Nu era mare lucru sa lipeste afise sau sa imparti pliante (VOLUNTAR), dar era ceva nou pentru mine sa fiu luat de cineva "important" in seama. Inca imi aduc aminte cu placere de aceea campanie electorala, desi a fost un esec datorita votului negativ din turul doi. Se zice ca prima campanie nu se uita niciodata. Asa e! Toti colegi cand e sa povesteasca ceva in legatura cu politica, povestesc amintiri de la prima campanie electorala. Urmatorul pas foarte important sper politica a venit in 2005, atunci cand in sfarsit aveam si eu 18 ani, deci dreptul de a semna adeziunea. Din acel moment m-am simtit obligat oarecum moral sa citesc una alta despre doctrina social-democrata pe care o promoveaza PSD-ul. Mi-am dat seama ca mi se potriveste de minune, si ca merita sa o promovez si eu mai departe.
Momentul cheie a venit insa in Octombrie 2006, atunci cand mi-am inceput viata de student in Cluj-Napoca. Atunci m-am transferat si din punct de vedere politic in inima Transilvaniei, unde am avut ocazia sa cunosc lucruri noi. M-a mirat sa vad ca sedintele de la tineret sunt saptamanale, si m-a mirat sa vad oamaeni care sunt decisi sa faca doar politica. M-am mirat cand am vazut ca cineva tine cont si de parerea ta, si m-am mirat sa vad atat de multa implicare din partea tinerilor in domeniul politici. Aici am invatat ca, din pacate, fara putina implicare politica nu prea poti face nimic. Sistemul in care traim azi este condus prin intermediul oamenilor politici...stric politici.
Sper ca in mare am reusit sa ii lamuresc pe cei care inca sunt confuzi si nu stiu "cum bate ceasu".

2 comentarii:

Lucian Vâlsan spunea...

Apreciez entuziasmul tău având în vedere că PSD-ul în inima Transilvaniei e ca PD-L-ul în inima Moldovei... adică mic. Mic de tot.
Chiar îţi doresc să schimbi ceva şi ca partidul din care faci tu parte să fie într-adevăr de stânga, aşa cum l-a gândit Iliescu şi să reuşeşti asta acolo unde oamenii au tendinţa de-a vota cu partidele aşa-zise "de dreapta".
La nivel de tineret lucrurile stau frumos dar la unii seniori, din păcate, doctrina a fost uitată de mult... şi e valabil pentru toate partidele.
O Românie cu o politică pe bune, indiferent, de stânga sau de dreapta, s-ar putea să fie o Românie mai bună.
Numai bine.
Salutări din inima Ţara Berladnicilor, inima Moldaviei.

Darius spunea...

Frumos spus.