sâmbătă, 29 mai 2010

Liniste inainte de potop

Putem spune fara nici un dubiu ca ne bucuram de ultimul weekend linistit inainte de protestele care incep din 31.05. Proteste care seamana oarecum cu un potop, deoarece absolut toate categoriile sociale se pregatesc de greva. Se pare ca pana acum am avut parte doar de o incalzire, deoarece de luni e greva generala pe bune. Asta inseamna ca profi stau acasa, functionarii publici ies in strada iar pensionarii se organizeaza pentru pichetarea Guvernului sau anumitor Prefecturi. 

Intrebarea care mi-o pun de cateva zile este, cum se putea evita oare aceasta situatie? Raspunsele sunt multiple, insa din punctul meu de vedere cele mai relevante sunt urmatoarele:

1. Daca Basescu nu era reales pentru un nou mandat de presedinte, economia si omul de rand nu avea de suferit asa de mult. Vreau totusi sa-i intreb pe PD-L-ii care stau in spatele micului Boc ce mare proiect a propus Basescu pentru Romania, ca sa-si poata motiva candidatura pentru pesedentia tarii. Consider ca orice alt cetatean are o viziune mult mai ampla in ceea ce priveste politica Romaniei.

2. Daca Basescu nu ignora majoritatea parlamentara formata dupa primul tur al alegerilor prezidentiale si il numea premier pe Iohanis sigur nu se ajungea aici. O conducere nemteasca a Romaniei nu avea cum sa faca asemenea greseli prin care se activeaza bomba sociala. 

3. Daca Basescu accepta demisia lui Boc si numea un alt premier care sa fie sustinut de "noua majoritate parlamentara". Prin aceasta masura se dadea oportunitatea celor din opozitie sa demonstreze ca stiu ce au de facut pentru ca romanii sa traiasca mai bine. 

4. Daca Basescu nu introducea cota unica si impozitul forfetar. Cota unica a marit dezechilibrul dintre paturile sociale. Astfel cei saraci au devenit din ce in ce mai saraci iar cei bogati sau mai imbogatit nitel. Impozitul forfetar a reprezentat uciderea multor IMM-uri care au intrat in faliment. Consider ca actualul sistem bugetar implementat la noi este nepotrivit pentru Romania. Avem nevoie de justitie sociala si de protectie sociala adevarata pentru asigurarea viitorului acestei tari. Nimeni nu se intreaba oare ce v-a fi cu Romania daca majoritatea tinerilor refuza sa mai traiasca aici si aleg occidentul? Inca se poate imbunatatii situatia prin introducerea impozitelor diferentiate, sau prin anumite scutiri de la TVA. 

5. Daca Basescu facea un referendum national prin care sa intrebe populatia daca este sau nu deacord cu aceste masuri isi cam dadea si el seama ca are de pierdut la imagine si poate se gandea la alte masuri mai umane.  

Dupa cum se poate vedea, Basescu reprezinta sursa tuturor esecurilor din cauza carora trebuie sa suferim. Vreau sa-i spun doar ca desi sunt tanar, imi doresc ca bunici mei sa aibe o pensie dcenta deoarece o merita, imi doresc ca din acel salar brut, sa raman macar cu 80% deoarece este mic, imi doresc ca parintii mei sa poata dormi noaptea din cauza creditelor la banca si imi doresc sa am parte de un presedinte matur, capabil sa scoata Romania din criza.

Niciun comentariu:

Tineretul Social-Democrat

Loading...