sâmbătă, 7 septembrie 2013

Despre Rosia Montana

Legat de Rosia Montana parerile sunt impartite si au fost mai multe proteste atat pentru inceperea exploatarii cat si pentru oprirea ei. Important este faptul ca in sfarsit dupa 15 ani Guvernul Romaniei a adoptat proiectul si urmeaza a se desbata si sa se voteze in Parlament. Sunt curios ce aviz va da comisia parlamentara si care va fi pana la urma soarta aurului din Rosia Montana.Sa nu uitam ca timp de 2000 de ani s-a extras aurulul din Rosia Montana iar in prezent somajul din zona a atins un nivel alarmant.

Personal sunt pentru inceperea extractie dar de catre stat. De ce trebuie sa apelam la cei de la RMGC sa vina sa ne scoata aurul din tara? De ce in contract nu se spune nimic de argint (se estimeaza cam 1000 tone) si de alte elemente cum este Wolframul? De ce trebuie sa ne multumim cu 6 % din totalul de aur? Noi de ce nu suntem capabili sa exploatam aceasta bogatie? 

Privind partea ecologista a proiectului, pot doar sa spun ca tehnologia de extractie cu cianura de sodiu se foloseste de peste 100 de ani in toata lumea si da un randament maxim in obtinerea aurului din roca. Practic rocile se maruntesc, se dizolva in cianura, iar apoi prin electroliza se separa aurului de restul amestecului care se topeste si se toarna in lingouri. Deseul rezultat in urma procesului se neutralizeaza conform normei europene EN 14001 care reglementeaza managmentul deseurilor. Nu trebuie sa ne speriem cand auzim de cianura pentru ca in industrie folosirea oricarui produs chimic este insotit de fisa tehnica de securitate in care gasim informatii legate de factori de risc (ex: produce iritatii in contact cu pielea), factori de siguranta (ex: a se utiliza ochelarii de protectie), informatii ecotoxicologice (doza letala, doza semiletala, actiunea asupra mediului), masuri in caz de deversare accidentala si informatii cu privire la depozitarea si transportul chimicalelor, si cel mai imprtant masuri de prim ajutor. Astfel se i-au in calcul toate posibilitatile unui dezastru ecologic si se arata modul in care putem evita poluarea. Aceste fise de securitate trebuie sa fie "biblia" operatorilor si sa fie in permanenta instruiti si controlati de catre cei de la Agentia de Protectie a Mediului si de catre Garda de Mediu. 

Intro fabrica din Zalau se face pregatire chimica cu acid sulfuric si soda caustica plus alte trei produse chimice depre care se crede ca sunt cancerigene de peste 30 de ani. Nu a iesit nimeni in strada din aceasta cauza si nu au fost niciodata probleme de poluare a mediului chiar daca lunar se prod tone de deseu atat solid cat si lichid. 

Imi pun speranta in parlamentarii nostri ca vor gasi o formula prin care sa putem extrage aurul prin companii de stat si sunt total impotriva unui referendum national cu privire la aceasta problema. In 5 Decembrie 2012 s-a facut un referendum la nivelul judetului Alba unde s-au prezentat la vot 43,2 % dintre alegatori (in conditiile in care afara erau -20 C si majoritatea sunt plecati in strainatate), si 74 % au spus ca sunt pentru exploatare, 21 % impotriva exploatari si 5 % au fost voturi invalidate.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Si asa vor face alegatorii cand vor vedea sigla PSD la votari:
http://youtube/c-IrE2JcO44

Anonim spunea...

Si asa vor face alegatorii cand vor vedea sigla PSD la votari:
http://youtube/c-IrE2JcO44

Costin spunea...

Nu pot sa nu remarc ca acest blog este foarte bine aranjat si foarte frumos. Succes pe mai departe

cantare electronice spunea...

interesant articolul. sa speram ca aceasta cehstiune cu rosia montana va ramane favorizanta pentru Romania