joi, 9 octombrie 2008

Viziune electorala

La finele acestei luni incepe o noua campanie electorala. Cetateanul va avea in sfarsit ocazia sa-si aleaga deputatii si senatorii intr-un mod cat se poate de direct. Pentru prima data dupa 89, va conta mai putin PARTIDUL, si mai mult OMUL, deci candidatul. Intrebarea care se pune aici este ce trebuie sa faca candidatul pentru a obtine cat mai multe voturi? In primul rand trebuie sa aibe norocul sa fie pus pe un colegiu potrivit, fara contracandidati foarte puternici. Spun asta deoarece consider ca notorietatea este arma principala a acestor alegeri. Totodata candidatul trebuie sa apara in fata cetateanului ca un om politic deschis la dialog si sa dea nastere peste tot la simpatie din partea tuturor. Si ce e cel mai important, trebuie sa aibe un mesaj cat se poate de simplu pe inte;esul tuturor, deci o serie de promisiunii care se potrivesc cu ideile cetateanului de rand. In acelasi timp e bine ca acesta sa nu aibe o campanie electorala prea agresiva, deoarece electoratul nu suporta faptul de a fi 'batut la cap'' pentru un lucru pe care il considera mai putin important. Nui place ideea de a vota pentru ca ii zice cineva sa faca asa. Este bine ca acesta sa mearga la vot din prorie initiativa, neimpins de la spate. Oricum in principiu aceasta campanie va fi relativ asemanatoare cu cea de la locale,tocai pentru ca omul care candideaza joaca un rol hotarator la obtinerea voturilor. Ce este insa destul de trist, scorul obtinut de un anumit partid politic va putea fi modificat cu maxim 10 procente deoarece cei neinteresati de politic nu vor merge la vot, iar cei interesati isi voteaza de regula cu acelasi partid indiferent de candidat. De aceea ne punem intrebarea: Ce vrea electoratul de la partidele politice si de la candidatii lor? In acest sens am gasit uratorul clip realizat la Suceava de cei de la Bucovina TV. Sper ca acesti cetateni ne vor lamuri cat de cat care e treaba cu campania electorala din punctul lor de vedere.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Viziunea ta este foarte corecta. Poti insa sa o si pui in practica acolo la voi in judet?

Senatoru' spunea...

Crede-ma prietene k in 2004 am aplicat la Salaj aceasta viziune.....si din 61 de localitati am pierdut in 3!!!!!!!

La cluj e putin mai complicat k e oras studentesc, si k e orasul lui Boc, insa sper sa avem si aici rezultate bune

Ely Elefterescu spunea...

Hmm chiar crezi ca asa poti castiga ? Mai ales acolo..la voi ... Eu zic sa stati si sa mai analizati putin situatia , pentru ca ..de aici ..din exterior...situatia se vede cu totul altfel ... aveti notorietate 0 , aveti incredere 0 , si in rest nu prea mai aveti nimic
Pacat de voi ..de echipa care se chinuie !
si BTW cu pliante si fluturasi ...nu rezolvi mare lucru .. incearca ceva mai "deep" ;)

Senatoru' spunea...

Mersi de sfaturi....sa sti k noi am renuntat de mult la pliane, insa tre sa apara si ele in campania electorala deoarece le ae toata lumea. La notorietate nu e chiar 0....sa nu uitam ca Vasile Puscas (fost negociator al Romaniei cu europa) candideaza pe listele noastre, si mia-ar fi greu sa cred ca vom avea parte de un parlament fara acest om deosebit.


Bafta in campanie....si sper sa putem sarbatori ziua de 1 Decembrie asa cum se cuvine!!!!


Have fun.......

Ely Elefterescu spunea...

Da , notorietatea lui nu este chiar 0 ... dar nici nu`mi poti spune ca este extraordinar de cunoscut . Sincer cat % din populatie il cunoaste..si stie cu ce se ocupa el ? :-? cel putin pe la noi... in afara celor din partid ... e greu sa aflii cate ceva despre el ;)

Cu stima si respect ,
Left-Handed
Drake

Ely Elefterescu spunea...

si de pliante ..nu ma refeream ca trebuie renuntat la ele ... insa trebuie facuta o strategie completa de campanie ... care sa cuprinda de la un CallCenter de vreo 10 telefoane ... pana la o campanie intensa de manipulare ;)
Iar campania de manipulare se realizeaza si cu ajutorul pliantelor ..teazerelor , tricourilor , sloganurilor :)
Atata timp cat ele sunt gandite sa faca acest lucru ;)
Trebuiesc facute sondaje , saptamanale , iar campania sa inceapa cu cel putin 4-5 luni inainte . Altfel , e greu sa biruiesti ...
Sper..si cred cu tarie ca vom castiga alegerile , iar voi veti da o palma celor care s-au grabit sa va atace ;)
Mult succes ! si vorba ta ..sa avem un 1 Decembrie cat mai fericit !