joi, 19 februarie 2009

Sa nu uitam de romi!!!

Daca ne uitam putin in trecut, o sa ne aducem aminte ca maine 20.02 se implinesc 153 de ani de la dezrobirea romilor. Acest lucru a fost posibil prin adoptata “legiuirea pentru emanciparea tuturor tiganilor din Principatul Tarii Romanesti”.

Legea obliga de asemenea romii eliberati sa se statorniceasca, fiindu-le apoi interzisa stramutarea pentru o anumita perioada de timp. Si in cazul acestei legi era prevazuta o despagubire ce urma sa fie platita esalonat de catre stat fostilor proprietari.Dupa votarea celor doua legi, majoritatea boierilor i-au eliberat pe romi in mod gratuit, fara a pretinde vreo despagubire. Ziarele epocii publicau declaratii ale celor care au renuntat la despagubiri si liste cu numele acestora. Cel mai mare numar de eliberari fara despagubire a fost inregistrat in Moldova.

Astazi din pacate, la fiecare pas dam de discriminare. Este pacat ca nu putem intelege ca toti avem acelasi sange, deci aceleasi drepturi. Este pacat sa etichetam si sa generalizam aceasta etnie pentru cateva cazuri izolate. Este pacat ca doar extremele sunt vizibile tot timpul, si cel mai pacat este faptul ca ne lasam influentati in mod gresit de catre ele.

Va las sa priviti 2 exemple de segregare in speranta in care o sa va schimb conceptia! Totul depinde de voi...

4 comentarii:

Anonim spunea...

Colegu ala vost' de camera, Costanas Ovidiu, e rom si el si n-am nimic cu el.

Senatoru' spunea...

@Anonim

Greseala.....Ovidiu e roman de etnie PSD-ista

Anonim spunea...

ye ye k Vanghelie

Senatoru' spunea...

De la Costinas citire:

"Manci carbarou daca zici k is tigan"....Vanghelie e batut in cap saracu