marți, 23 decembrie 2008

2008 confuz!!!

La finele fiecarui an este bine sa tragem linie, sa vedem principalele evenimente care au avut loc. Anul 2008 a fost plin de schimbari, oarecum asemanator cu anul 2004, dar cu o nuanta de confuzie. Aceasta confuzie a fost generata de toate modificarile desfasurate, si de aparitia unor imense semne de intrebare cu sau fara voia noastra.

2008 este considerat un an electoral, deocarece am avut parte de alegerile locale si de cele parlamentare. Alegerile locale au avut loc pe 1 Iunie, data la care 52% din candidati au simtit gustul victorie fara emoti. Practic turul II a fost oarecum neinsemnat, excluzand Bucurestiul, unde independentul Sorin Oprescu a avut o mare victorie in fata celor de la PD-L. Astfel PSD a obtinut 1138 de mandate, PD-L 908, PNL 709, PC 47, PNG-CD 21 PRM 19 si 56 de independenti. Totodata localele au insemnat si alegerea presedintelui de Consiliul Judetean, astfel PSD obtine 17 mandate; PD-L 14;PNL 5; UDMR 4 si FDGR 1 mandat de presedinte la Sibiu.

Alegerile parlamentare au avut o doza de confuzie si mai mare. Politicienii au avut de-a face cu votul uninominal. Acest sistem folosit in Romania este unic in toata lumea, fiind de fapt o imbinare a votului pur uninominal (cu doua tururi de scrutin) si a votului pe liste- un fel de struto-camila. Electoratul s-a transformat in "cetateanul turmentat": Eu cu cine votez? Specialistii spun ca dureaza 3 exercitii uninominale pana cand omul de rand va fi obisnuit cu acest fel de a vota. Problema este ca Romania nu poate astepta aceste 3 exerciti pentru a avea un Parlament cat mai reprezentativ. Totusi pe 30 Noiembrie s-a hotarat formarea legislativului din 166 PD-L-isti; 163 din alianta PSD+PC; 93 PNL-isit si 31 UDMR-isit. Imbucurator este faptul ca 70% din acesti sunt pentru prima data in parlament, ceea ce din pacate genereaza o alta stare de confuzie pana cand se vor obisnui cu viata de demnitar.

Confuziile apar si in PRM. Suparat ca nu a reusit sa intre in Parlament, Cornelui Vadim Tudor, a anuntat ca nu renunta la politica si va infinta "Alianta Nationala Anti Saracie". Sa intelegem deci ca renunta la PRM?

Problemele apar si la PNTCD. Acestia au doi presedinti: Ion Milut si Radu Sarbu, fapt cel putin ciudat. Oare si dansi au tot doi presedinti: Basescu si Coposu; sau Iliescu si Constantinescu? Ii lasam sa mediteze, oricum nu au alte probleme, nefiind nici la guvernare, nici in parlament.

La noi singura confuzie majora este cea legata de Sorin Oprescu. Eu il consider independent din momentul in care si-a dat demisia. Insa ce fel de gandire are el? A ramas social-democrat, sau tinde spre liberalism? Doar Domnul stie!

La PD-L e si mai grav. Acestia il sustin ca premier pe Stolojan, care se razgandeste. Apoi este numit Emil Boc care se gandeste sa se bazeze in continuare pe "vechea garda" sau pe "noua generatie". El sa se gandeasca mai bine ce face cu Clujul. Cum le explica clujenilor ca i-a parasit pentru "ciolan"?

Din fericire aceasta stare de confuzie datorata schimbarii nu se intalneste numai la noi. In SUA de pilda a fost ales Obama presedinte-primul om de culoare care ocupa aceasta functie. Criticii spun insa ca Obama nu are un comportamet sau un limbaj "de negru" si este unul dintre ei. Ce sa credem? Obama este alb sau negru?

Aceasta stare de confuzie ne scapa poate si de criza financiara care ameninta Romania.Suntem in stare sa nu facem nici aceasta criza din cauza starii de ameteala provocata de confuzie. Va spun sincer ca atata confuzie ma sperie si va las sa urmariti clipul anului. Cat de confuz se mai poate?

Articolul tinde spre a fi semipamflet, deci sa-l luati ca atare :))

Niciun comentariu: