marți, 7 septembrie 2010

De ce va trece motiunea?

Noi cei de la PSD, impreuna cu cei de la PNL ne pregatim pentru inca o motiune de cenzura care se va vota la sfarsit de octombrie. Cu acest prilej se discuta pe marginea unui nou program de guvernare care sa aduca TVA-ul din nou la 19% iar pentru produsele de baza sa fie situat undeva la 5%. In acelasi contest se doreste cresterea veniturilor din 2011 cu cel putin 25% iar numarul celor disponibilizati (in special CFR-isti) sa fie mai mic. Este absolut inutil sa scoti din nota de plata a unui minister (Ministerul Transporturilor) si sa transvazezi totul catre Ministerul Muncii. Fara un plan de investiti viabil si curajos Romania va fi mereu blocata in ceea ce priveste forta de munca. Practic tineretul nu mai are sanse de angajare din cauza posturilor blocate, iar cei mai invarsta nu au curajul sa se pensioneze din cauza veniturilr mici pe care le vor primi. Pana cand nu vom fi in stare sa creem locuri de munca atractive, riscam sa fim o tara depopulata. Ultimele cercetari arata ca in judetul Salaj 24% din cetateni cu varsta 18 - 35 de ani au devenit "capsunari". Este tragic sa asistam la umilirea romanilor plecati in strainatate cu speranta unui trai mai bun.

Aceasta situatie este oarecum de inteles. Sa ne imaginam ca 1 euro = 1 leu. Un cetatean francez are cam 1300 - 1400 de "lei" pe luna. Pentru mancare cheltuie cam 200 - 300 "lei" pe luna. Pe conbustibil plateste putin mai mult de 1 "leu" pe litru. In schimb un romanin are salarul mediu lunar tot 1300 - 1400 lei pe luna. Pe mancare cheltuie 400 lei pe luna. Pe combustibil pateste 4 lei si ceva pe litru. Va las pe voi sa va ganditi si la restul cheltuielilor ca sa va dati seama singuri care este diferenta.

Si totusi cum putem altcumva scapa de acest trai blestemat? Ei bine, tind sa cred ca doar venirea unui alt guvern va mai schimba ceva , pentru asigurarea unor conditii mai bune in Romnania. Momentan traim alaturi de un guvern PARADOXAL. Avem Ministerul Turismului, dar nu avem turisti straini. Avem Ministerul Transportului dar nu avem autostrada. Avem Ministerul Economie, dar nu stim sa ne folosim de resursele noastre, si in loc sa economisim, risipim. Avem Ministerul Sanatatii, dar nu avem macar doua asistente la 11 nou-nascuti, si astfel spitalele se transforma in iad. Avem Ministerul Administratiei si Internelor, dar Politia sau Jandarmeria cand este vazuta, in loc sa inspire siguranta si incredere, invita la un concurs de injuraturi, sau chiar la palme ca de la profesoara la politist, si de ce nu la sticle in cap. Avem Ministerul Educatiei, insa nu avem nici macar o universitate in topul mondial. Avem Ministerul Apararii Nationale, dar nu avem dotari.

Lista ar putea contiunua la nesfarsit, insa in aceasta toamna se poate termina totul. Depinde doar de acei 8 distinsi parlamentari care nu au votat prima motiune de cenzura, sa scata tara din acest paradox. Se spune ca o greseala este omeneasca, doar cand se repeta ea se transforma in prostie. Eu sincer cred in inteligenta celor 8 si de aceea sunt convins ca Boc V nu mai are mult de trait.

2 comentarii:

Ovidiu Costinas spunea...

E vorba de teoria formelor fara fodn, avand in vedere discutia despre ministerele fantoma!

Senatoru' spunea...

Cam ai dreptate